20 ABR 2021

Recés Efatà

Què són els recessos Efatà? «És una experiència que canvia la vida dels joves», diu la Laura Lacorne, presidenta dels Retirs d’Efatà a Madrid, una iniciativa d’evangelització per a joves i universitaris que està cobrant impuls a tot el món

Hi ha moltíssims joves que ja estan fent Retirs d’Efatà i que estan convidant als seus amics.

En què consisteixen aquests recessos?

Són recessos mixtes, d’un cap de setmana en què dónes una aturada en la teva vida, en un món en què hi ha moltíssim soroll. Tot i que no és un retir de silenci, tens temps per reflexionar sobre el que ets i el que vols ser. I el més important: fas una trobada d’amor amb Déu. Tot això a través de testimonis de joves que van explicant com va entrar Déu en la seva vida i com va ser a partir de llavors.

Qui els dirigeix?

Els recessos de Efatà són recessos de joves per a joves. Els porten ells, tot i que hi ha un sacerdot que està acompanyant i que es posa a la seva disposició per si ho necessiten. També hi ha un petit grup d’adults que amb prou feines hi intervenen però que tenen una tasca molt important, perquè quan un jove s’obre i s’enfronta a la seva vida, necessita un referent i aquest referent és un adult, que li pot donar la seva saviesa i la seva experiència.

A qui van dirigits aquests recessos?

A tots els joves de tots els grups socials, amb fe o sense fe, tal com estiguin. És una trobada en què reps moltíssim amor, perquè Déu és amor, una cosa que potser sabem amb el cap però que potser no hem assimilat bé. El jove té molta set i busca calmar aquesta set en el que té al voltant, i aquí és on hem d’estar.

Què passa durant aquest cap de setmana?

És un retir vivencial i testimonial amb moltes dinàmiques que porten al jove a tenir una trobada amb Déu a través dels altres. En aquest cap de setmana, el jove entra i s’atura, escolta moltíssim, i es comença a obrir a conèixer. Es pot arribar a acceptar com és, o començar a fer-ho. Rep molt d’amor i pot arribar a perdonar-se a si mateix, i a perdonar als altres. És una trobada amb un Déu viu, que t’accepta com ets i té un pla per a tu. Molts dels que l’han fet acaben dient: «La meva vida ha canviat»

I què passa després, quina continuïtat té?

El retir és promogut per les parròquies o altres grups diocesans i són ells els que acompanyen oferint en una primera instància reunions setmanals i la possibilitat de creixement dins de la parròquia. En la retir dels joves experimenten una cosa molt forta, però no es pot quedar en un mer sentiment, per això és molt important acompanyar-los. Els oferim la possibilitat de participar en aquestes reunions setmanals, coordinats pels joves i el sacerdot, sobre temes de formació, testimonis, dinàmiques, adoració, voluntariat ... Es crea així una comunitat, un grup d’amics, perquè viure la fe en solitari és molt difícil. 

No és una cosa obligatòria, sinó que l’important és que ells tornin a reinserir-se en l’Església, siguin on siguin. Efatà és un mitjà, és un trampolí.

Juan Luis Vázquez Díaz-Majordom

Escribir un comentario

No se aceptan los comentarios ajenos al tema, sin sentido, repetidos o que contengan publicidad o spam. Tampoco comentarios insultantes, blasfemos o que inciten a la violencia, discriminación o a cualesquiera otros actos contrarios a la legislación española, así como aquéllos que contengan ataques o insultos a los otros comentaristas.